TEXTSDANISH


COPENHAGEN RENAISSANCE MUSIC FESTIVAL 2012

Introduktion
Copenhagen Renaissance Music Festival har i år som tema ”The Birth of the Renaissance” og fokuserer på musik fra sen middelalder til tidlig renaissance, en tidsepoke som rummer fantastisk men stadig ganske ukendt musik. Festivalen tillemper dog tematikken i bredest mulige forstand og omfatter således musik fra 1200 helt frem til ca. 1500. Ja, for at et ikke skal være løgne får vi t.om. en koncert med den første kvindelige komponist, Kassia, med musik fra 800-tallet!
Festivalen vil også markere sig særligt i år da den er vært for internationale møder og konferencer i samarbejde med REMA – the European Network For Early Music, og NORDEM – Nordic Early Music Federation.

Musikere & Ensembler
I 2012 kommer nogle af Europas absolut førende musikere og ensembler inden for deres område til København: Jordi Savall, Tetraktys, Micrologus, VocaMe, VivaBiancaLuna Biffi, Currentes m.fl. Ikke at forglemme vores ”egne”: Musica Ficta, Ars Nova Copenhagen, Laude Novella og Ensemble Mare Balticum.
En del af ensemblerne har gæstet festivalen tidligere imens andre gæster København for første gang.

Festivalen søger målrettet at fordybe kontakterne med udvalgte ensembler og musikere. Dette er en vigtig del af en mere langsigtet strategi for at arbejde i dybden med festivalens formål: at øge kendskabet til glemt og nyopdaget musik fra ældre tider og at knytte (nye) bånd mellem nationale og internationale artister. Festivalen udvider således hvert år sit kontaktnet og sine samarbejdspartnere med et antal nye musikere, imens andre kommer igen og præsenterer nye programmer, oftest i nye konstellationer. Herigennem kan festivalen udvikle et mere permanent og fordybet samarbejde med musikere over hele Europa.

Internationale netværk
Copenhagen Renaissance Music Festival (CRMF) er siden 2009 medlem i det europæiske netværk for tidlig musik, REMA – European Early Music Network - og er siden 2010 også repræsenteret i REMAs bestyrelse. CRMF er også både medlem af og administrator for det Nordiske netværk for tidlig musik, NORDEM - Nordic Early Music Federation.

REMA-NORDEM konference
I 2012 står CRMF som vært for efterårets REMA-møde som altså holdes i København. Samtidigt arrangeres en international konference omkring festivalens tema i samarbejde med NORDEM – det nordiske netværket for tidlig musik og CRMF. Møderne og konferencen ligger i festivalens sidste weekend den 16.-18. November 2012. Der forventes mange gæster fra hele Europa til møderne og konferencen – musikere, forskere, producenter og repræsentanter for førende tidlig musik-festivaler i Europa. Forhåbentlig vil denne begivenhed være medvirkende til at skabe større opmærksomhed omkring festivalen og den tidlige musik i Danmark. Keynote speakers ved konferencen er David Fallows (uk), Patrizia Bovi (it), Michael Popp (de), Bo Holten (dk), Jostein Gundersen (no) m.fl.

Koncerter

Jordi Savall -  modtageren af Léonie Sonnings Musikpris 2012 - åbner festivalen den 22. oktober i Holmens kirke med en solokoncert på fidel og gambe. Koncerten er p.t. under planlægning og programmet er derfor ikke fastlagt, men vi kan forvente både renaissance- og barokmusik fra mesterens hånd.

Ensemble Mare Balticum fra Sverige indtager Glyptotekets festsal den 28. oktober med ”Musica Alta”  - et blæserensemble med skalmeje, trækbasun, sækkepiber og slagtøj. Pompøse motetter, dansante drikkeviser, ballader og saltarelli af Machaut, Landini, Philippe de Vitry, Dufay m.fl. står på programmet.

Alba  - Agnethe Christensen og Poul Høxbro - fremfører ”Lucente Stella - musik og hverdag i pestens tid”  i Frederiksberg kirke den 2. november Et program med med musik fra midten af 1300-tallet - ”en funklende, detaljemættet og virtuost anlagt italiensk musik, som under koncerten omkranses af gribende føstehåndsberettelser om hverdagen og begivenheder under pestens hærgen.”

Det seks mand stærke italienske ensemble Tetraktys  under ledelse af Kees Boeke  gæster Holmens kirke den 3. november med programmet ”De tristresse, de deuil, de desplaysance - Music between two Councils (1418-1440, Konstanz-Basel)”.  Koncerten byder på musik af for de fleste nok helt ukendte komponister som Gautier Libert, Johannes Simon de Haspre, Johannes Le Grant, Franchois Lebertoul, Guillermus Malbecque, Gilet Velut..... m.fl.! Da Tetraktys sidst gæstede CRMF i 2006 skrev Jan Jacoby: ”Musikken var næsten 600 år gammel, men ved Tetraktys’ matiné fremstod ti chansons af Guillaume Dufay så fortryllende friske og levende, at man var stærkt fristet til at bilde sig ind, at man var i kontakt med noget af den bevægelse, samtidens aristokratiske publikum må have følt ved denne tidens mest udsøgte verdslige musik.” Og gav koncerten seks hjerter!

Den italienske sangeren og gambespilleren VivaBiancaLuna Biffi fremfører programmet Fermate il Passo  i Frederiksberg kirke den 9. november - en dramatisk ”fortælling” i tre akter baseret på frottole fra omkring år 1500. De tre dele beskriver dagens forskellige forløb: solnedgang, nat og morgen bliver metaforer for kærlighedens tilsvarende modus. Prologen og epilogen er et vink til virkeligheden: livet er kort og kærlighedens usikker. Hun synger denne tidlige “opera” akkompagnerende sig selv på gamba.

Musica Ficta & Bo Holten laver et helt nyt program specialdesignet til festivalen: “Renæssancens fødsel”  med musik af Dufay, Binchois, Dunstable m.fl. For første gang vil vi kunne høre de gamle mestres kompositioner udført kun med (kvindelige) sangere. Koncerten gentages op til flere gange under festivalen forskellige steder i byen.

Det Bergen-baserede ensemble Currentes gæster Frederiksberg kirke den 16. november med programmet ”Spinato intorno al cor”  med musik udelukkende af Antonio Zacara da Teramo (c.1360- 1416) – en ganske lidt kendt men ikke desto mindre vigtig komponist i overgangen mellem middelalder og renaissance.

Italienske Micrologus  kommer tilbage til København, denne gang med Adam de la Halles fabelagtige middelalderopera ”Le Jeu de Robin et Marion”  fra sluttningen af 1200-tallet. En fransk Robin Hood således. Koncerten holdes i Holmens kirke den 17. november og der kan forventes en aldeles ekstraordinær oplevelse med syv musikere i fuldt sving, bl.a. med 3 meter lange middelaldertrompeter. Da gruppen senest gæstede CRMF med en koncert i Kunstindustrimuseets festsal i 2008 fik de både loftet og publikum til at løfte!

Ensemblet VocaMe fra Tyskland afslutter passende festivalen den 18. nov. med nogen af den ældst bevarede polyfone musik vi kender, af den byzantinske abbedisse, poet og komponist Kassia  (Konstantinopel, c.810-865). Et fantastisk program som med al ønskværdig tydelighed viser at helt ukendt og ”oldgammel” musik kan ramme os med ligeså stor kraft og skønhed idag - og virke helt nutidig.| INFO | PROGRAM | MUSICIANS | VENUES | TEXTS | PRESS | SPONSORS |


festival@renaissancemusik.dk