Velkommen til den store finale i Musica Fictas Renaissance-serie
og i Copenhagen Renaissance Music Festival 2006:


Musica Ficta / Bo Holten
&

The Tallis Scholars / Peter Phillips


Søndag 26. november kl 20.00

i Holmens Kirke
København


Program:

Således skælvede jorden...  

Thomas Tallis: Spem in alium for 40 stemmer
Johannes Ockeghem: Deo gratias for 36 stemmer
Antoine Brumel: Gloria fra Missa Ecce terra motus... for 12 stemmer

Tallis Scholars fremtræder også med en række engelske værker fra eget repertoire af
Thomas Tallis, John Taverner, William Mundy & William ByrdBo Holten og Peter Phillips skiftes til at dirigere de to ensembler, sammen og hver for sig, i den store finale-koncert i Holmens kirke. Her ses begge to til Oktober-fest i London (Peter som Friederich der Grosse)


Billetter 150,- ved indgangen el. på BilletNet

* * *

Trangen til det storslået monumentale slog i Renaissancen igennem i alle kunstarter - ikke mindst i musikken. Og hvad kan passe bedre end at fejre finalen på Musica Fictas renaissance-serie med en festkoncert med nogle af renaissancens på alle måder største værker?

Ældst af disse er Ockeghems 36-stemmige quadrupel-kanon Deo gratias. I 1500-tallet blev kompositionerne endnu større, for at kulminere med Thomas Tallis’ Spem in alium for 40 stemmer, fordelt i 8 kor. Dette sagnomspundne værk kan denne aften opleves i to versioner, med korene fordelt på to vidt forskellige måder, og dirigeret af to forskellige dirigenter.

Koncerten har fået navn efter Brumels messe Og således skælvede jorden.., et gigantisk 12-stemmigt værk, der nærmer sig vor tids minimalisme. Herfra fremføres Gloria-satsen. Aftenens sidste mammutværk er Gomberts 13 minutter lange 8-stemmige Credo. I lighed med Tallis i Spem in alium, har Gombert i dette værk ydet en af sine største kunstneriske kraftpræstationer i det helt store format.

Musica Ficta er til lejligheden udvidet til ikke mindre end 29 personer: Musica Ficta-sangere fra alle årene, venner fra udlandet, og ikke mindst en række prominente gæster, der medvirker con amore for at opleve denne unikke begivenhed indefra - her iblandt I Fagiolinis Robert Hollingworth, cembalist og organist Allan Rasmussen, domkantor i Århus Carsten Seyer, samt den islandske dirigent og tvisöngur-specialist, Árni Heimir Ingólfsson.

Derudover får vi til alle disse mangestemmige værker hjælp af ingen ringere end The Tallis Scholars, som var direkte årsag til at jeg dannede både Ars Nova og Musica Ficta. Tallis Scholars’ første udlandstourné nogensinde gik nemlig til Danmark, og i 1977 hørte jeg dem i den lille Birkerød Kirke, hvor jeg og nogle få andre tabte mælet af benovelse over at høre 1500-tals musik fremført på et niveau man ikke tidligere havde hørt magen til.

Godt et år efter var jeg i gang med at stable mit eget ensemble på benene. Ved den lejlighed blev Peter Phillips og jeg gode venner, og han har, især i de sidste 15 år hvor jeg har dirigeret på BBC, været min nærmeste ven i London.

Kun én gang tidligere har vi imidlertid optrådt sammen, nemlig ved Peter’s 50-årsdag i Wilton Music Hall, hvor jeg dirigerede Tallis Scholars i en 12-stemmig kanon jeg havde skrevet til lejligheden. Derfor er det med særlig glæde at jeg kan præsentere denne fremragende gruppe sangere, ikke blot fremtrædende med eget repertoire, men også sammen med mit eget ensemble Musica Ficta, i nogle af renaissancens på alle måder allerstørste værker.

Bo Holten

* * *

Denne koncert er produceret af Musica Ficta.
Yderligere information vedr. koncerten kan fås ved henvendelse til: 

Vokalensemblet Musica Ficta
Gammeltoftsgade 16, kld. th.
1355 København K
Tlf.: 33 93 19 07
email: musica@ficta.dk
www.ficta.dk